De Wegwijzer
×
De Wegwijzer
Stap 5.2

Interventies realiseren

Wat

Tijd voor concrete actie: je gaat de interventies uitvoeren.

Hoe

De actiehouders voeren de interventies uit conform de planning die je in stap 5.1 hebt gemaakt. Het kernteam volgt in de periodieke overleggen (heartbeatsessies) of alles volgens planning verloopt.
Ongetwijfeld kom je tijdens de uitvoering voor uitdagingen te staan. Denk daarbij aan weerstand van medewerkers of management, technische tegenslagen of andere obstakels.

Bedenk hierbij altijd dat organisaties tijd nodig hebben om aan een verandering te wennen. Grijp dus niet te snel in op het interne proces van de organisatie. Beoordeel zo snel mogelijk welke obstakels echt weggenomen moeten worden vóór het evaluatiemoment en welke kunnen worden meegenomen in de evaluatie. Het criterium hierbij is of het obstakel de interventie structureel hindert.

Om te voorkomen dat mensen gedemotiveerd raken, moet je als kernteam goed in contact blijven met de doelgroep en hun signalen en feedback serieus nemen. Maak verslagen van de activiteiten en documenteer alle pluspunten en leerpunten ten behoeve van de projectevaluatie.

Resultaat 5.2

De interventies zijn uitgevoerd. Je hebt alles gemonitord en hebt daarmee zicht op hoe de interventies verlopen zijn. Je bent nu klaar om de effectiviteit ervan te meten en de conclusie te trekken of je probleem (voldoende) is opgelost.