Over

Over het programma

Het programma Informatieveilig gedrag in de zorg wordt uitgevoerd door stichting ECP | Platform voor de Informatiesamenleving in opdracht van het ministerie van VWS. De brancheorganisaties ActiZ, de Nederlandse GGZ, NFU, NVZ, NHG (mede namens LHV en INEEN) en VGN zijn bij het programma betrokken. Het programma richt zich op zorgbestuurders en professionals die bezig zijn met privacy en cybersecurity risico’s in zorginstellingen.

Ontstaan

Het programma Informatieveilig gedrag in de zorg is vier jaar geleden ontwikkelt door ICTU en in 2022 door ECP overgenomen. De aanleiding voor het programma vormden incidenten in de zorg op het gebied van privacy en cybersecurity, en de politieke zorgen daarover. VWS beseft dat vaak gedrag een belangrijke factor is en dat dat gedrag wordt beïnvloed door verschillende factoren. Het programma Informatieveilig gedrag in de zorg beoogt instellingen in de zorg te helpen bij het managen van de menselijke factor van informatiebeveiligings- en privacy-risico’s in de zorg.

Gedurende de eerste jaren is in het programma een innovatieve, projectmatige aanpak ontwikkeld: De Wegwijzer vanuit een stevige theoretische basis. Het programma heeft zich ingezet om informatieveilig gedrag in de zorg landelijk te promoten. Inmiddels heeft het programma praktische toolkits ontwikkelt zoals “Veilig communiceren‘, “Melden datalek” en “Veilig omgaan met patiëntgegevens”.

Doelstelling

Het doel van het programma is dat de organisaties in de gezondheidszorg de menselijke factor van de informatiebeveilings- en privacy risico’s beter kunnen beheersen. Concreet betekent dit dat het programma zoveel mogelijk informatieveiligheidsprofessionals van zorgorganisaties wil bereiken en hen te informeren, inspireren, activeren en doordringen van het belang om met informatieveilig gedrag aan de slag te gaan. Daarnaast wil het programma de betrokkenheid en actieve inzet van bestuurders en management vergroten, zodat zorginstellingen effectiever kunnen werken aan het realiseren van informatieveilig gedrag op de werkvloer.

Het programma organiseert webinars, trainingen en interactieve bijeenkomsten. Deze zijn allemaal kosteloos toegankelijk. Deze events zijn bedoeld voor iedereen in de zorg die verantwoordelijk of betrokken is bij de privacy- en cyberveiligheid van patiënt/clientgegevens in hun organisatie.

Uitvoering van het programma

Het programma Informatieveilig gedrag in de zorg wordt uitgevoerd door stichting ECP | Platform voor de Informatiesamenleving in opdracht van het ministerie van VWS. De brancheorganisaties ActiZ, de Nederlandse GGZ, NFU, NVZ, NHG (mede namens LHV en INEEN) en VGN zijn bij het programma betrokken.

ECP | Platform voor de Informatiesamenleving

ECP is een stichting die een groot aantal programma’s uitvoert en coördineert gericht op een betere (kansrijkere, veiligere, inclusievere) informatiesamenleving. ECP coördineert o.a. het programma Digivaardig in de zorg dat al ruim 5 jaar actief is en een groot bereik heeft in de zorgsector. Daarnaast heeft ECP veel expertise in huis op het gebied van informatieveiligheid met programma’s als Veiliginternetten.nl en Alert Online.

Een initiatief van:

Ons team van experts
Lies van Gennip 1060 x 1200

Lies van Gennip

Projectleider

Ruim twintig jaar was ik directeur en bestuurder van kennis- en expertiseorganisaties in de zorg. Mijn motivatie in al die jaren was met innovatie de zorg beter maken, voor patiënten/cliënten en voor professionals. Het belang van informatieveilig gedrag in de zorg heb ik in de praktijk ervaren.

Foto_Nathalie Middendorp

Nathalie Middendorp

Projectcoördinator

Mijn focus ligt op het bevorderen van bewustzijn en het ontwikkelen van effectieve strategieën om informatieveiligheid en gedrag te stroomlijnen om zo een solide basis te leggen voor een zorgomgeving waarin samenwerking en veiligheid hand in hand gaan.

Bettine Pluut

Bettine Pluut

Strategisch Adviseur Zorg

Door het samen ontwikkelen van handreikingen, leerbijeenkomsten en een lerend netwerk benutten we de ervaringskennis van professionals en inspireren we elkaar. Met als doel daadwerkelijk tot de acties te komen die nodig zijn om informatieveilig gedrag te bewerkstelligen.

Schermafbeelding 2024-11-11 114841

Mariët de Waal

Adviseur Implementatie en Zorginnovatie

Dit is het moment om onze aanpak en producten door te ontwikkelen. Praktisch, eenvoudig, bruikbaar om het realiseren van informatieveilig gedrag in de zorg te ondersteunen. Mijn kennis en ervaring met het implementeren van veranderingen en het werken in de zorg zet ik hierbij in.

Sietske Rozie 3)

Sietske Rozie

Trainer en adviseur voor zorgprofessionals

Mijn ervaring als medisch specialist, docent en spreker combineer ik graag met mijn passie voor gedragsverandering, organisatiecultuur en technologie. Samen aan de slag met hoe we door te beginnen bij het begrip van gedrag het werk voor en door zorgprofessionals informatieveiliger kunnen maken.

Lourens Dijkstra

Lourens Dijkstra

Trainer en adviseur voor zorgprofessionals

Als CISO (Lentis GGZ) en medeauteur van de Wegwijzer werk ik dagelijks aan informatieveiligheid- en privacyvraagstukken. Mijn doel is andere (C)ISO’s, FG’s en Privacy Officers inspireren om de sprong te maken van bewustwording naar informatieveilig gedrag van de (zorg)medewerkers.

Christiaan Piek

Christiaan Piek

Adviseur Informatieveiligheid en Privacy

De gedragsmatige aanpak, als hulpmiddel om informatieveiliger samen te kunnen werken en te kunnen voldoen aan de NEN7510, duidelijker positioneren. Daarom neem ik o.a. deel aan de werkgroep herziening NEN7510 en wil ik een steentje bijdragen aan het veiliger maken van de Nederlandse gezondheidszorg

19927981-a04ea49349b1efeb116b_Original_Original (1)

Demi van Spronssen

Communicatieadviseur

“Tell me I forget, Show me and I may remember, Involve me and I understand”. Door engagement te bevorderen probeer ik bewustwording en participatie over informatieveiligheid en gedrag in de zorg te stimuleren.

Foto Djuly Kattenburg

Djuly Kattenburg

Communicatiemedewerker

Mijn doel is om het belang van informatieveilig gedrag binnen de zorg op een motiverende wijze over te brengen richting alle medewerkers in de zorg. En om het bereik van ons programma te vergroten door effectieve externe communicatie.

DSC02844 kopie

Sebastiaan Stam

Product- en opleidingsontwikkelaar

Als zorgverlener met ruime praktijkervaring was informatieveilig gedrag voor mij ooit geen vanzelfsprekendheid. Doordat ik het zelf heb moeten leren, weet ik nu beter wat wel en niet werkt bij gedragsverandering. Die kennis toepassen bij het ontwikkelen van praktische, bruikbare tools, samen met het