In de zorg wordt dagelijks gewerkt met privacygevoelige informatie, zoals patiënt- en cliëntgegevens. Het omgaan met deze gegevens brengt naast kansen ook risico’s met zich mee. Vanaf vandaag zijn er twee praktische hulpmiddelen die medewerkers bewust maken van hun invloed op informatieveiligheid en helpen om datalekken te voorkomen van datalekken.
Datalekken voorkomen
Ga in gesprek. Voorkom een datalek
We zien dat veel medewerkers de risico’s van datalekken niet zien. Zij vinden dat we het belang van informatieveiligheid niet moeten overdrijven. Om te laten zien welke nare situaties kunnen ontstaan, is er nu het hulpmiddel “Ga in gesprek. Voorkom een datalek”. Hierin staan tal van voorbeelden van hoe ogenschijnlijk kleine handelingen grote gevolgen kunnen hebben. Ook voor de medewerker zelf. De waargebeurde verhalen in de vorm van pakkende posters zijn te gebruiken in teamoverleggen of trainingen en stimuleren reflectie op gedrag. Daarnaast bevat het hulpmiddel quizvragen om de kennis van medewerkers op het gebied van informatieveiligheid te vergroten. Daarnaast is er een stroomdiagram die helpt bij het veilig kiezen en implementeren van digitale toepassingen.

Ga aan de slag!
Beide hulpmiddelen zijn bedoeld om de zorgorganisatie een stukje veiliger te maken. Deze voorbeelden zijn gemaakt in samenwerking met de leden van de werkgroep, allemaal professionals uit het zorgveld. De voorbeelden zijn toepasbaar in verschillende zorgorganisaties, maar wij bieden ook de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan. Onderaan de pagina vind je een template die je kan gebruiken als voorbeeld.
Een resultaat van de werkgroep ‘Datalek voorkomen’
Deze praktische hulpmiddelen zijn ontwikkeld door een werkgroep van 13 ervaringsdeskundigen. Zij hebben hun ervaringen, kennis en expertise gebundeld en vertaald naar deze twee praktische hulpmiddelen. Wil je meer weten over onze werkwijze? Je leest er meer over op deze pagina.
Met dank aan de werkgroepleden:
Annelou Stehouwer (Functionaris Gegevensbescherming, Waardeburgh)
Antos Zimmerman (Praktijkmanager, Huisartspraktijk Scherpenzeel)
Claudia Benning (Beleidsmedewerker & Functionaris Gegevensbescherming, Drie gasthuizengroep)
Dick van Mourik (CISO, Beweging 3.0)
Evelien van Roon (LISO, Esperia)
Inge Meijering (CISO, ‘s Heeren Loo)
Jan-Kees Obbink (Functionaris Gegevensbescherming en beleidsmedewerker, GGZ de Hoop)
Jeroen Sczesny (Functionaris gegevensbescherming en coördinator ICT, Lionarons GGZ)
Karin Laan (Beleidsadviseur, GGD Hollands Noorden)
Kirsten van der Poel (ICT-adviseur, Ons Tweede Thuis)
Maaike Vervoort (Beleidsmedewerker, Coöperatie Boer en Zorg)
en anderen.
Het programma Informatieveilig gedrag in de zorg wordt uitgevoerd door stichting ECP | Platform voor de Informatiesamenleving in opdracht van het ministerie van VWS.
Download losse bestanden
Ga in gesprek. Voorkom een datalek: Gesprekskaart en quiz