In het kort uitgelegd

Animatievideo Aan de slag met informatieveilig gedrag

Iedere zorgorganisatie is anders. De uitdagingen die je tegenkomt wanneer je informatieveilig gedrag wilt verbeteren dus ook. Met de Wegwijzer van Informatieveilig gedrag in de zorg willen we ervoor zorgen dat je op maat informatieveilig gedrag kan verhogen in je zorgorganisatie, in plaats van een standaardoplossing te bieden.

Maar wat houdt Aan de slag met informatieveilig gedrag eigenlijk precies in en hoe kan het jou helpen in je werk? We hebben een animatievideo ontwikkeld die je kort uitleg geeft!

 

 

Wanneer is de aanpak ‘Aan de slag met informatieveilig gedrag’ ook interessant voor jou?

Jij werkt dagelijks aan de privacy en informatieveiligheid in jouw zorgorganisatie, en ziet dat sommige medewerkers niet veilig met informatie omgaan. Ze laten bijvoorbeeld een collega hun wachtwoord gebruiken, delen patiëntgegevens via WhatsApp, of kijken zonder goede reden in een patiëntendossier. Daarom kom je in actie. Met behulp van bijvoorbeeld posters of e-learnings leg je uit hoe het wél moet.

Maar vaak blijkt ”awareness” niet voldoende en blijven medewerkers onveilig met informatie omgaan. Dat kan heel frustrerend zijn. Toch is het niet vreemd: gedrag wordt namelijk niet alleen beïnvloed door kennis. Maar ook door hoe belangrijk de medewerker het onderwerp vindt, en hoeveel tijd en moeite het gedrag kost.

De Wegwijzer ‘Aan de slag met informatieveilig gedrag’ is een innovatieve aanpak die je helpt om het gedrag van medewerkers te veranderen. Je krijgt geen standaardoplossing maar een stappenplan waarmee je zelf de aanpak ontwikkelt die jouw organisatie nodig heeft. Je onderzoekt eerst waaróm medewerkers onveilig met informatie omgaan. Dat kost tijd, maar zo kom je wel tot acties die écht effect hebben.

Wil jij ook aan de slag met informatieveilig gedrag?

Bekijk het stappenplan, praktische tips en het aanbod van gratis trainingen om jou op weg te helpen.