De Wegwijzer
×
De Wegwijzer
Stap 2.3

Doelgedrag kiezen

Wat

Je brengt een prioriteitsvolgorde aan in de doelgedragingen. Hiermee maak je de verandering behapbaar en richt je je op het doelgedrag dat de meeste impact heeft en het meest waarschijnlijk kan worden veranderd.

Hoe

Het kernteam prioriteert de keuzelijst met doelgedragingen door deze te plaatsen in een matrix. Bij elk doelgedrag beantwoord je hiervoor de volgende vragen:

  • Hoeveel impact zal het veranderen van het gedrag hebben op de gewenste uitkomst
  • Hoe waarschijnlijk is het dat het gedrag kan worden veranderd?

De antwoorden op deze twee vragen bepalen de plek van de doelgedragingen in één van de negen vakjes van de matrix. Je kunt hiervoor in een sessie met het kernteam bijvoorbeeld samen post-its plakken in de matrix. In het voorbeeld hieronder zie je een uitwerking daarvan. Bij de downloads vind je een lege matrix op het werkblad Prioritering doelgedragingen.

Veelgestelde vragen

• Is het doelgedrag concreet geformuleerd?
Vermijd hierbij grote abstracte termen. Een voorbeeld: attendeer nieuwe medewerkers op het reglement internetgebruik. Attenderen kan hier van alles betekenen. Is dat: schriftelijk, via e-mail, tijdens een specifiek gesprek of bij het koffieapparaat? En gebeurt dit één keer of meerdere keren? En wie moet dit eigenlijk doen? Attenderen is dus te groot en abstract geformuleerd.

• Is het geformuleerde doelgedrag te observeren?

• Kun je er een foto van maken?
Een voorbeeld: ga naar intranet, download de brochure en lees deze. Op zich concreet geformuleerd doelgedrag, maar je kunt er drie verschillende foto’s van maken. Hier kunnen dus ook drie verschillende contexten achter zitten. Zo kan de brochure heel aantrekkelijk zijn maar het intranet niet.

• Zou je het doelgedrag kunnen voordoen, zodat anderen het kunnen nadoen?

• Is het gedrag positief geformuleerd?
Met andere woorden: het gaat hier om het gedrag wat gewenst is, niet om het gedrag wat ongewenst is. Dus bijvoorbeeld niet: medewerkers mogen geen Whatsapp gebruiken. Maar: medewerkers maken gebruik van beveiligde mail als zij bestanden naar externen sturen.

Tip
Bedenk hoe je kunt gaan meten

Denk alvast na over de manier waarop je het doelgedrag... meetbaar kunt maken. In Voorbereiden van de meting ga je dit verder uitwerken.

Downloads

Werkblad Prioritering doelgedragingen

Resultaat stap 2.3

Je hebt samen met het kernteam de doelgedragingen beoordeeld. Deze staan nu in volgorde van prioriteit.